Risico’s partydrug 4-FMP nog groter dan eerst gedacht

De partydrug 4-FMP, ook wel bekend als 4-FA, is aan een razendsnelle opmars bezig. Tot nu toe was er nog maar weinig bekend over de effecten van de drug, die niet illegaal is (!), maar langzaamaan wordt er meer en meer onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van 4-FMP. En de resultaten zijn niet mis…

Risico’s van 4-FMP

4-FMP is populair bij veel partygangers. Het is vrij goedkoop (een capsule 4-FMP kost je zo’n € 3,50 – € 5,- en geeft je urenlang een prettige rush) en is op internet zelfs legaal verkrijgbaar. Maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen binnenkort, als het aan de onderzoekers van de gezondheidsriscio’s ligt.

Drugsonderzoeksinstellingen Jellinek en het Trimbos-instituut waarschuwen al enige tijd dat de betrekkelijk nieuwe drug ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. EHBO-organisaties op evenementen en andere medische diensten zien het aantal klachten van gebruikers ook snel toenemen. Die klachten variëren van lichte en ernstige hoofdpijn tot hartkloppingen en andere hartproblemen. Ook worden pijnklachten in de liesstreek gemeld. Bovendien zijn er al hersenbloedingen vastgesteld na gebruik van de drug en vermoedelijk zijn er zelfs mensen na gebruik van het middel overleden, al loopt het het onderzoek daarnaar nog.

Legale drug

4-FA of 4-FMP is er is capsule-vorm, maar ook in pil, waardoor het op een XTC-pil lijkt. Het gevoel dat het oproept is ook vergelijkbaar met dat van XTC of amfetamine. Het middel dook in 2005 al voor het eerst op, maar is pas een paar jaar écht populair. Het is in een aantal Europese landen inmiddels ook al verboden, maar in Nederland nog steeds niet. De gebruikers voelen zich energiek en euforisch en krijgen de neiging om, net als bij XTC, veel te praten. De effecten bereiken na een uur hun piek en houden vaak vier tot zes uur aan, waardoor veel festivalgangers het als ‘basis’ gebruiken. Gebruikers zeggen dat ze meer controle over zichzelf houden dan bij gebruik van een XTC-pil of amfetamine. De onderzoeksinstituten denken dat de toenemende populariteit hierdoor verklaard is.

 

Bron: http://www.partyscene.nl/algemeen/165891