4-FMP, 4-FA

Legale designerdrug 4-FA minder onschuldig dan het lijkt

Op EHBO-posten komen steeds meer patiënten binnen die de designerdrug 4-fluor-amfetamine (4-FA) hebben gebruikt. Hoewel het middel nog altijd legaal te gebruiken is, kan het toch gevaarlijk voor de gezondheid zijn. In 2015 eindigden 184 gebruikers bij een EHBO-post en dat aantal ligt een stuk hoger dan het jaar daarvoor. In 2014 waren dit er maar 55. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De drug 4-FA valt niet onder de Opiumwet, omdat de chemische structuur net iets anders is dan mdma. Hierdoor is het gebruik van de drugs niet strafbaar. Toch kan inname van de pil  gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo is er de kans op oververhitting, een verhoogde hartslag en zeer ernstige hoofdpijn.

Het Trimbos-instituut bracht vorige week de Monitor Drugsincidenten naar buiten, waarin ook meldingen van 4-FA zijn bijgehouden. De designerdrug kwam pas in 2005 op de markt, maar kende tot 2012 geen enkele melding van opname op de Spoedeisende Hulp (SEH) of EHBO-post. Designerdrugs zijn in laboratoria gemaakt en worden door slechts een kleine groep gebruikers ingenomen. Normaal verdwijnen deze soorten drugs snel weer, maar 4-FA blijkt al meer dan een decennia populair te zijn.

“De perceptie dat het een relatief veilige drug is, lijkt niet te kloppen”, zegt Esther Croes van het Trimbos-instituut. Zo zou het veel langer duren voordat de drug begint te werken, in verhouding met xtc. De designerdrug 4-FA lijkt wat betreft werking en samenstelling veel op xtc en amfetamine.

bron:https://www.nationalezorggids.nl/ggz/nieuws/32120-legale-designerdrug-4-fa-minder-onschuldig-dan-het-lijkt.html