Nieuwe drug vervangt de ‘zware’ xtc-pil

Xtc wordt steeds sterker, dus nemen steeds meer gebruikers hun toevlucht tot een middel dat er veel op lijkt: 4FA. Oftewel: xtc-light. ‘Het begint met tintelingen. Daarna voel ik me helder en knuffelig.’

Het effect van de drug – voluit 4-fluoramfetamine en ook wel 4-FMP, 4F of 4-FA genoemd – is vergelijkbaar met dat van xtc, maar dan lichter. Vandaar dat het wel ‘xtc-light’ wordt genoemd. ,,Je bent nog steeds in staat een normaal gesprek te voeren en vooral de dag erop rapporteren mensen minder klachten dan na het gebruik van xtc,” zegt Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut, dat het drugsgebruik in Nederland monitort.

In 2015 is xtc-light meer dan 700 keer aangeboden bij de dertig locaties door het hele land waar gebruikers drugs kunnen laten testen.
Dat is ongeveer 6 procent van het totale aantal testen en meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervóór. Het aanbod van drugs bij de testlocaties is een goede indicatie van de populariteit ervan, stelt Van der Gouwe.

Trend
Drugs kunnen onder andere getest bij Iriszorg, de GGD en Jellinek. Irmgard Poelmans, coördinator van de testservice van Iriszorg in Gelderland, spreekt van een ‘landelijke trend’. ,,En ik verwacht dat die dit jaar doorzet. Er komt meer aan.”

4-Fluoramfetamine is een zogenoemde designerdrug. Daarvan zijn veel verschillende soorten op de markt. Het gebruik blijft doorgaans beperkt tot een handjevol mensen.

Hoe het komt dat juist deze drug zo populair aan het worden is? De xtc die nu op de markt is, is zo sterk dat mensen onder invloed van een pil niet meer normaal kunnen nadenken, moeilijk uit hun woorden komen en erna soms nog dagenlang van de kaart zijn, somt Van der Gouwe op. Er zijn zelfs doden gevallen, zoals bij het Amsterdam Dance Event, 2 jaar geleden.

We weten nog niet wat de risico’s ervan zijn, zeker niet op de middellange of lange termijn
Daan van der Gouwe – Trimbos-instittuut
Verboden
4-Fluoramfetamine stond op de geneesmiddelenlijst, maar is daar inmiddels vanaf gehaald. Het is (nog) niet verboden volgens de Opiumwet en kan dus gewoon legaal worden gekocht. “Dan denken sommige mensen dat het dus geen kwaad kan, maar dat is zeker niet waar. Alcohol is ook legaal en zeker niet onschuldig,” waarschuwt Poelmans.

Evenals Van der Gouwe adviseert ze voor alles om helemaal geen drugs te gebruiken. Wie dat toch doet, loopt een risico. Oók bij xtc-light.

“We weten nog niet wat de risico’s ervan zijn, zeker niet op de middellange of lange termijn,” zegt Van der Gouwe. Bovendien is de dosering lastig, tekent Poelmans aan.

Doordat het geen pillen zijn zoals xtc, maar capsules of
poeder. De prijs is ongeveer vergelijkbaar met die van xtc:
gemiddeld 4,40 euro voor een capsule.

bron:http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4292987/2016/05/02/Nieuwe-drug-vervangt-de-zware-xtc-pil.dhtml?utm_medium=rss&utm_content=adnlhetlaatstenieuwsuitbinnenenbuitenlandsportenshow