4fa alternatief

4FMA het alternatief voor 4FA

4-fluoramphetamine (4-FA) verboden sinds 1april hierna misschien wel 4-fluoromethamphetamine (4-FMA)

Wat is 4-fluoramfetamine?

4-fluoramfetamine – ook wel bekend als 4-FA, 4-fluor, 4-fmp, para-fluoramfetamine of 4-fluor-α-methyl-fenethylamine – is een research chemical uit de amfetamine klasse. Het wordt voornamelijk gebruikt als partydrug, als alternatief voor MDMA en speed. 4-FA kwam rond 2001 voor het eerst op de recreatieve drugsmarkt, maar de effecten op mensen zijn nooit wetenschappelijk onderzocht. Gebruikers beschrijven het middel als: ‘euforischer dan speed en stimulerender dan MDMA’. Meestal komt 4-FA voor in poedervorm of als pil. Inname is over het algemeen oraal, alhoewel het af en toe ook wordt gesnoven.

Geschiedenis

Waarschijnlijk werd 4-fluoramfetamine voor het eerst gesynthetiseerd door Alexander Shulgin, die een hele lijst ‘substituted amphetamines’ van het fenethylamine type produceerde. In 1975 werd de stof voor het eerst wetenschappelijk onderzocht in een studie op ratten. Onderzoek naar de effecten op het menselijke brein zijn nooit uitgevoerd.

Rond 2001 kwam 4-FA op de markt als recreatieve drug. De designer drug is niet gereguleerd in de meeste landen. In Nederland valt 4-FA niet onder de Opiumwet, maar staat het wel op de Geneesmiddelenlijst, wat betekent dat je een vergunning nodig hebt om de stof te produceren, bestellen of verkopen. Desondanks is het mogelijk 4-FA online aan te schaffen. In enkele Europese landen, zoals Duitsland, Polen, Hongarije, het Verenigd Koninkrijk en Slowakije is 4-FA illegaal.

Chemische eigenschappen

4-FA

4-fluoramfetamine bevordert de afgifte van dopamine, serotonine en norepinephrine en remt de heropname van deze stoffen in de hersenen. 4-FA is nauw verwant aan amfetamine: op de vierde plek van de phenylring is een waterstofatoom vervangen door een fluoratoom.

In het onderzoek met ratten werd ontdekt dat 4-FA de activiteit van het enzym tryptofaan hydroxylase vermindert en de serotonine- en 5-hydroxy-indolazijnzuurniveaus in de gehele hersenen verlaagt. De verminderde aanwezigheid van deze stoffen duurde slechts korte tijd (2-6 uur na injectie van de stof) en binnen 24 uur waren zowel serotine als 5-hydroxy-indolazijnzuur weer terug op normaal niveau.

Effecten

Over 4-FA worden de volgende positieve effecten gerapporteerd; het is een stimulant die de energie doet toenemen en euforische gevoelens veroorzaakt, vergelijkbaar met MDMA. 4-FA verbetert de gemoedstoestand en wakkert warme gevoelens en empathie aan. Het veroorzaakt een gevoel van openheid en saamhorigheid en maakt je spraakzamer. Verder vergroot 4-FA de zintuigelijke waarneming, veroorzaakt het een ‘body high’ en stimuleert het de lust om te dansen. Sommige gebruikers ervaarden dat ze compleet werden opgenomen door de muziek, ook rapporteerden ze een sterker gevoel van controle dan bij MDMA.

Net als bij andere amfetamines kan 4-FA stijve kaken en knarsetanden veroorzaken en onderdrukt het de eetlust. In vergelijking met andere research chemicals lijkt het overhittingseffect minder heftig te zijn, maar oververhitting is nog steeds een risico. Verder verhoogt 4-FA de hartslag en kan het misselijkheid, hoofdpijn en gevoelens van angst en onbehagen veroorzaken. Slapeloosheid is een ander mogelijk bijeffect van 4-FA.

Gebruikers melden dat de empathogene effecten over het algemeen het sterkst zijn de eerste drie uur na inname, daarna krijgen de stimulerende effecten de overhand.

Gebruik

Volgens verschillende bronnen ligt een gemiddelde dosering tussen de 80 en 140 mg. Een dosering van 50-80 mg zorgt voor een milde trip.

4-FA komt meestal voor als wit poeder, soms zit het in een pil. Oraal innemen werkt het beste: los in poedervorm, in een capsule of in een vloeitje gewikkeld. Het is ook mogelijk het poeder met water of vruchtensap te mengen. Na een half uur tot een uur komt het effect op. De hele ervaring duurt meestal ongeveer 6 uur, met een piek rond 2-4 uur. Voor een enkeling houdt het effect maximaal 12 uur aan.

Het is ook mogelijk 4-FA te snuiven, hoewel dit het neusslijmvlies beschadigt en dit tot wel een kwartier pijn blijft doen. Als je het poeder snuift heb je een lagere dosering nodig. Het effect komt al binnen enkele minuten op, is intenser, maar duurt ook korter dan wanneer je het oraal inneemt.

Waarschuwing

Zoals al eerder gezegd is er op het moment van schrijven nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van 4-FA op de mens. Net als bij meer research chemicals geldt dat je je eigen ‘proefkonijn’ bent als je besluit het te nemen.

4-FA is nauw verwant aan speed (metamfetamine), daarom wordt verwacht dat ongeveer dezelfde gezondheidsrisico’s gelden voor beiden. Dit betekent dat je 4-FA nooit in combinatie met een MAO-remmer mag gebruiken. Een aantal voorgeschreven medicijnen, voornamelijk antidepressiva, bevat MAO-remmers . Daarnaast komen MAO-remmers voor in een aantal natuurlijke producten, zoals Syrische wijnruit (peganum harmala), banisteriopsis caapi, passiebloem en yohimbe.

Personen met een hartafwijking (bijvoorbeeld aderveralking of een hoge bloeddruk) moeten zeer voorzichtig zijn, omdat amfetamines het hart zwaar belasten.

Uit onderzoek blijkt verder dat amfetaminegebruik tijdens de zwangerschap het geboortegewicht van de baby kan verlagen en de kans op hartproblemen verhoogt. Daarnaast zijn andere geboortebeperkingen mogelijk. Metamfetamine (speed) wordt waarschijnlijk via de moedermelk getransporteerd, dit zou ook voor 4-FA kunnen gelden.

Voor zover wij weten zijn er tot nu toe geen fatale ongelukken met 4-FA gebeurd.

Combinaties

Er is niet veel bekend over de lange-termijneffecten van 4-FA en nog minder over interacties met andere stoffen. Over het algemeen zijn verschillende amfetamines (MDMA, speed) goed met elkaar te combineren, maar sommige gebruikers laten weten dat 4-FA de euforische effecten van MDMA onderdrukt.Maar het lijkt er op dat 4-FMA de opvolger gaat worden en dat de naam 4-FMP blijft.

Sommige mensen combineren 4-FA met methylone (MDMC), een andere research chemical die nauw verwant is aan MDMA. Zowel positieve als negatieve ervaringen komen voor, alhoewel de combinatie waarschijnlijk zeer schadelijk is voor de hersenen, omdat de neurotoxiteit van beide stoffen opeenstapelt.

Alcohol in combinatie met amfetamines zorgt voor een zware belasting van de lever en nieren, wat tot uitdroging kan leiden. Als gevolg hiervan kun je oververhit raken. Over het algemeen zullen alle negatieve bijeffecten van 4-FA sterker worden in combinatie met alcohol.

Er is nog niks bekend over de interactie van 4-FA met gangbare psychoactieve middelen, alhoewel duidelijk is dat 4-FA nooit met een MAO-remmer gecombineerd mag worden (zie ‘Waarschuwing’).

Verder lezen/kijken:

-4-FA in Spuiten & Slikken

-Erowid 4-fluoramphetamine vault

Legale status van 4-FA

-4-fluoramphetamine in ratten: Fuller et al. Neuropharmacology, 1975.

Bronnen:

-https://azarius.nl/encyclopedia/82/4-fluoramphetamine_4-FA/

-Erowid 4-fluoramphetamine vault

Wikipedia

Drugsinfoteam

Unity

Drugsforum over research chemicals

-4-fluoramphetamine in ratten: Fuller et al. Neuropharmacology, 1975.