Designerdrug 4-FA heeft een vrij onschuldig imago onder het uitgaanspubliek. Onterecht. EHBO-posten op feesten zien een duidelijke stijging van het aantal ongelukken met deze xtc-light. Er vallen nog geen doden, maar ongevaarlijk is een pilletje 4-fluoramfetamine zeker niet.
Vorig jaar belandden 184 feestgangers die 4-FA hadden gebruikt op de EHBO. Dat waren er in 2014 ‘slechts’ 55 en vóór 2012 betrof het zelfs geen enkele persoon, blijkt uit de Monitor Drugsincidenten die het Trimbos-instituut gisteren publiceerde. 4-FA kwam rond 2005 voor het eerst op de markt.
,,De perceptie dat het een relatief veilige drug is, lijkt niet te kloppen”, zegt arts Esther Croes van Trimbos. Het gevaar van een overdosis ligt op de loer, omdat de werking van 4-FA langzamer op gang komt dan die van xtc.
De schade na het slikken van een pilletje 4-FA, dat het midden houdt tussen amfetamine en xtc, kan onder andere bestaan uit oververhitting, een verhoogde hartslag of tandenknarsen. Ook melden gedupeerden opvallend vaak dat ze last hebben van zeer ernstige hoofdpijn.
Designerdrugs
Met zogenoemde designerdrugs, die in een laboratorium worden ontwikkeld, wordt veel geëxperimenteerd door een selecte groep gebruikers, maar de meeste verdwijnen al snel weer. Zo niet 4-FA. ,,Het is een blijvertje”, zegt drugsonderzoeker Ton Nabben.
De chemische structuur van 4-FA is iets anders dan die van mdma, de werkzame stof in xtc, waardoor het niet onder de Opiumwet valt. Je kunt er dus zoveel als je wilt van meenemen, zonder dat het strafbaar is. Een slechte zaak, vindt SGP’er Kees van der Staaij. Hij ziet het liefst dat 4-FA op de lijst van verboden middelen komt.
Verbod
Nabben betwijfelt of een verbod op 4-FA het gebruik terugdringt. Het zou ook een tegengesteld effect kunnen hebben. ,,Het kan interessanter worden voor criminele netwerken om een handeltje te beginnen.”
bron: http://www.ad.nl/gezond/meer-ongelukken-met-legale-designerdrug~ade73145/